Hybride grasmat

Gepost op

De grasmat is voor voetbalclubs, naast de aandacht en training van de spelers, één van de belangrijkste zaken waar zij veel belangrijke aandacht aan dienen te geven. Een grasmat is de basis waar op gespeeld wordt, waarop getraind wordt en waar ook vaak nog eens evenementen op plaatsvinden. De spelers zelf zullen tijdens een heftige partij voetbal, niet op de grasmat letten, maar een grasmat heeft ontzettend veel te lijden. Het is dan ook een veel voorkomend probleem dat voetbalclubs last hebben van beschadigd gras en kale plekken. Enkele jaren geleden dacht men de oplossing te hebben door de komst van kunstgras. Menig voetbalclub liet hun natuurlijke gras vervangen door kunstgras. Helaas bleek dat kunstgras ook kan tegenvallen. Hoewel er niet echt onderhoud is aan kunstgras, is het probleem met kunstgras meer verschoven naar de spelers zelf. Steeds meer spelers ondervonden problemen op kunstgras, dat zelfs al heeft geleidt tot ernstige blessures. Er is sinds enkele jaren een oplossing die natuurlijk gras combineert met kunstgras en dat is een hybride grasmat.


Wat is een hybride grasmat?

Bij een hybride grasmat groeit natuurlijk gras in een ondergrond van kunstgras pollen. Deze kunststof ondergrond is vaak geweven en geeft een enorm sterke grasmat. De spelers kunnen van de voordelen van natuurlijk gras genieten en tegelijkertijd is het heel slijtvast. Bij de productie van een hybride grasmat wordt de kunststof ondergrond met de kunststof vezels uitgerold over een veld. Daarin wordt dan het natuurlijke gras ingezaaid. Na 2 tot 3 maanden is het gras gereed en kan het ingerold worden en naar de klant worden vervoerd. Wanneer de grasmat bij de klant is uitgerold, kan er binnen enkele dagen al op gespeeld worden, zonder dat dit enige schade geeft.

Voordelen 
Een hybride grasmat heeft vele voordelen:

• De speelkwaliteit is uitmuntend. De bal rolt heel goed en spelers hebben een goede grip.

• De doelgebieden zijn altijd een probleem en vaak kaal, niet bij hybride gras.

• Het natuurlijk gras is veel dieper geworteld wat een langere levensduur geeft.

• Een veel betere drainage.

• Een hybride grasmat is gemakkelijk af te dekken voor evenementen zonder schade.

• Vrijwel direct bespeelbaar na aanleg.

• De grasmat is intensief te gebruiken, dus ook voor grote evenementen.


Onderhoud

Het hebben van een hybride grasmat, betekent niet dat men zoals bij kunstgras, geen onderhoud meer hoeft te plegen. Sterker nog, het onderhoud is gelijk aan hoe natuurlijk gras onderhouden moet worden, zoals maaien en beregenen. Alleen het nodige onderhoud, zoals bezaaien van kale plekken, hoeft vanwege de sterkte van een hybride grasmat, niet zo vaak te gebeuren. Kijk op Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek  voor de aanleg van een hybride grasmat in Apeldoorn e.o.


Delen